Top

Varroabestrijding

Verdamppapier voor Liebig verdamper
30% Korting

Verdamppapier voor Liebig verdamper

€ 9,40 € 6,58
Kleine kastkeverval

Kleine kastkeverval

€ 3,80
Zwavellapjes zwavelwieken

Zwavellapjes zwavelwieken

€ 1,99

Varroamijtbestrijding voor je bijenkast


Varroamijtbestrijding kan je bijenvolk helpen overleven zodra er varroamijten in de bijenkast zijn gesignaleerd. De varroamijt is een uitwendige parasiet die voorkomt op insecten. Maar hij kan zich alleen voortplanten op het broed van honingbijen. De varroamijt leeft van het vetlichaam van de bij of de pop. Volwassen bijen worden hierdoor verzwakt en zijn gevoeliger voor ziektekiemen. Hun levensduur kan gehalveerd worden door de aanwezigheid van de varroamijt. De jonge mijten zitten, samen met de pop, in de cellen en voeden zich met het vetlichaam van de pop. Hierdoor zullen de poppen zich niet goed ontwikkelen, met misvormde bijen als gevolg. Door de sterk verkortte levensduur en de sterk verminderde aanvulling met jonge, sterke bijen zal een bijenvolk snel verzwakken. Vaak zal een volk dat door de varroamijt geteisterd wordt binnen drie jaar doodgaan.


Effectieve varroamijtbestrijding


Als imker wil je een gezond en vitaal bijenvolk. Daarom is varroamijtbestrijding geen overbodige luxe. Controleer regelmatig je bijenvolk op de aanwezigheid van de varroamijt. Zodra je de parasieten opgemerkt hebt is het zaak ze zo snel mogelijk te bestrijden. Er zijn insecticiden op de markt die effectief de varroamijt bestrijden. Maar deze middelen zijn ook gevaarlijk voor de bijen. Gebruik daarom liever natuurlijke middelen als varroamijtbestrijding. Oxaalzuur en thymol zijn stoffen die veel door imkers worden gebruikt. Heb je last van varroamijten in je bijenkast? Begin dan in april met de bestrijding door verzegelde darrenraat te verwijderen. Daarna combineer je zwermverhindering met het sproeien van oxaalzuur in de broedloze periode. In december kan je de varroamijtbestrijding afronden met een oxaalzuurdruppelbehandeling.

Varroamijt bestrijdingsmiddelen kopen

Alles wat je nodig hebt om de varroamijt te bestrijden in je bijenkast vind je in de imkerwinkel. Thymovar en Apiguard zijn beiden een volledig biologische bestrijdingsmiddelen op basis van thymol, veilig voor mens en bij. Dit middel is ook meteen effectief tegen tracheeënmijten en kalkbroed. Oxuvar is een handig kant en klare oxaalzuurbehandeling tegen varroamijten in je bijenvolk. Zowel in de zomer als winter toe te passen doormiddel van sproeien of druppels. Maar niet alleen de varroamijt kunnen je bijenvolk lastigvallen. Ook wasmotten wil je liever niet in je bijenkast. Bestrijd deze op een biologische manier met onze biologische bestrijdingsmiddelen B401 wasmot bestrijding. En hebben jij, en je bijen, last van de kleine kastkever? Bestel snel een kleine kastkeverval. Plaats dan twee kleine kastkevervallen in je bijenkast, het bijvriendelijke ontwerp is te klein voor bijen maar precies goed om kastkevers te vangen. Hulp nodig bij het kiezen van je bestrijdingsmiddelen? Neem gerust contact met ons op.