Top
Bijenwassmelters
Wasgietpan au bain-marie inhoud 2,5 kg
40% Korting

Wasgietpan au bain-marie inhoud 2,5 kg

€ 34,95 € 20,95

Bijenwassmelters kopen

Bijenwassmelters bieden je de mogelijkheid om leuke en handige dingen te maken van de bijenwas die je bijen produceren. Bijenwas kan namelijk prima worden gebruikt in allerlei verzorgingsproducten, omdat het heel goed werkt tegen schrale handen en droge voeten, ellebogen en lippen. Bijenwas is ook zeer geschikt om kaarsen van te maken. En als was op hout of leder. Je kunt er zelfs stroef lopende ritsen mee smeren. Maar voor je iets kunt doen met de bijenwas zal je het eerst moeten smelten.

Je eigen bijenwas smelten

Bijenwas begint te smelten bij een temperatuur van ongeveer 62 graden. Laat het niet te warm worden anders zal het verkleuren en zijn werking verliezen. Je kunt bijenwas op verschillende manieren smelten. In de Imkerwinkel.nl vind je verschillende soorten hulpmiddelen hiervoor, zoals de zonnewassmelter. Hiermee kan je op een duurzame manier je eigen zuivere bijenwas winnen. Met de stoomwassmelter kan je tot wel 12 broedkamerramen of honingkamerramen in één keer laten smelten. Door de hete stoom worden de ramen meteen gedesinfecteerd. De ingebouwde zeef reinigt de bijenwas van onzuiverheden. Zo heb je in één handeling zuivere bijenwas en gereinigde ramen. Daarnaast hebben we nog de wasgietpan. Deze pan is ideaal als je zelf kaarsen wilt maken van zuivere bijenwas. Je smelt de was en giet het eenvoudig uit met deze wasgietpan.

Waarom bijenwas smelten?

Het bouwen van raten kost de bijen veel energie. Ze eten veel honing om deze energie te kunnen leveren. Om 1 kilo was te produceren moeten ze wel 4 tot 6 kilo honing eten. Bijen bouwen raten om honing en stuifmeel in op te slaan. Maar ze worden ook gebruikt als kraamkamers. Nieuwe bijenwas is wit van kleur. De raten zullen verkleuren naar geel en na de broed kunnen ze zelfs bruin kleuren. Oude raten zijn een bron van besmetting. Ook wasmotten zijn gek op bijenwas. Het is daarom goed om regelmatig oude raten te vernieuwen. Ook al kost het bouwen van nieuwe raten veel energie voor de bijen, bouwen houdt ze gezond. Oude raten kan je beter niet bewaren, vanwege de bijenziekten die ze kunnen verspreiden. Smelt daarom je oude raten. Heb je vragen over het smelten van de bijenwas? Stel ze gerust!